Als specialist op het gebied van pelletkachels geven wij u bij Pelletkachel Tilburg graag tips over het gebruik en onderhoud van uw kachel en informatie over hoe u kunt bijdragen aan een beter milieu.
Bewust omgaan met het milieu
Ook het milieu heeft er baat bij als u een pelletkachel aanschaft. Door op deze manier te stoken, belast u het milieu namelijk een stuk minder. Bij de verbranding van pellets is het warmteverlies veel kleiner en er komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij traditionele kachels. Die schadelijke uitstoot is van invloed op de luchtkwaliteit in uw omgeving.
In sommige wijken is de luchtkwaliteit zo slecht dat het openen van een raam voor frisse lucht niet meer mogelijk is. Dit komt veelal door gebruik van niet goed gestookte houtkachels, allesbranders en open haarden. Ook is de (roet)aanslag op gebouwen hierbij veel groter. De enige manier om hier wat aan te doen is het terugdringen van schadelijke uitstoot. Bij het gebruik van een pelletkachel is dat perfect geregeld. Ook flink financieel voordeel word behaald t.o.v gas stoken.
Verbeter het aanzicht van uw woning
Omdat allesbranders en open haarden aangesloten zijn op externe rookkanalen met een flinke doorsnede, is het gebruik van grote RVS-buizen (dubbelwandig 200-250 mm) noodzakelijk. Dit ontsiert uw woning en het is bovendien kostbaar om aan te brengen. Voor een pelletkachel is een buis met een diameter van 80 millimeter al voldoende en, indien nodig, buiten een dubbelwandige RVS buis van 120 tot 140 millimeter. Ook is de dubbelwandige buis leverbaar in de kleur zwart. Daar knapt uw woning van op!
Maar ook bij een pelletkachel geldt; de buis dient vakkundig te worden geïnstalleerd. Raadzaam is om te proberen op een verantwoorde manier binnendoor te gaan. We raden het sterk af om meteen door de gevel naar buiten te gaan. Een verticale stijgleiding is namelijk noodzakelijk voor de natuurlijke trek van de rookgasafvoer mocht de stroom uitvallen. Uiteraard zorgen onze monteurs voor een vakkundige installatie.
-
Wat zijn pelletkachels?
Pelletkachels zijn bijna net als een houtkachel maar;
Zijn vriendelijker in gebruik, voor de omgeving, voor uw buren, voor het milieu, voor onze gezondheid en; hebben een hoog rendement van +/- 90%.
Daarom is stoken met Pelletkachels minderen belastend voor het milieu en vriendelijker naar uw buren.
Daarbij is de kachelmakkelijk te reiningen met gebruik makend van een handige en goede pellet stofzuiger met fijnstof filter belangrijk.
Pelletkachels zijn te kust te keur te koop, er zijn honderden zo niet meer modellen en eigenschappen.
De diverse capaciteiten kunnen variëren van 4 tot +/- 50 kw.
Gaat Nederland geheel van het gas af en wat dan?;
Steeds meer gaan er stemmen op (vanuit de regering) dat men gaat stoppen met het gas leveren.
Wij denken dat het nog tientallen jaren zal duren voor het zo ver komt, dus geniet van de pelletkachel, het is en blijft een verantwoorde uitbreiding en investering in uw huis.
Er is in NL massa's geld uitgegeven aan nieuwe aangepaste centrales en ook die zullen zelfs dicht moeten.
Waar komt dan de energie vandaan?.
Wie gaat het allemaal betalen?
U dus.
Wapen U tegen de aangekondigde en opkomende prijsstijgingen op gas en maak alvast zelf uw eigen energie centrale met een pelletkachel.
Wie niets doet betaald het gelag.
Een uitgebreide opsomming over stoken en kachels.
-
Stralingspelletkachel
Een nog (maar in opkomst zijnde, zie ook 8+9) weinig gebruikte kachel in NL is de pelletkachel, zonder geforceerde luchtverplaatsing, de stralingspelletkachel of convectie warmtekachel.
Deze kachels hebben geen ventilator voor het verspreiden van de warme lucht maar verwarming d.m.v. de stralingswarmte van de kachel zelf, net als bij de meeste houtkachels. Deze kachels zijn erg stil maar het nadeel is, net als bij houtkachels, HEEL veel warmte bij de kachel maar naar mate je verder van de kachel weg gaat, neemt het warmtegevoel af. In onze showroom en dus bij ons te koop zijn o.a. de Oostenrijkse pelletkachel “AUSTROFLAMM o.a Clou: met grote ronde ruit in 2 maten leverbaar 6 of 8 of 10 kW. NU ook in onze showroom; van Austroflamm de Scotty gecombineerde kachel voor naar keuze hout en/of pellets te stoken.
-
Geforceerde lucht pelletkachel
In huis zijn de meest gebruikelijke PK van 6 tot max. 14 kW, in (air) luchtuitvoering.
Deze PK kachels halen de omgevingslucht uit huis binnen in de kachel, warmen die op en worden weer in huis terug doorgeblazen op verschillende ventilatie snelheden. De ruimte wordt daardoor meer egaal verwarmd en de temperatuur is prima regelbaar. De meest populaire pelletkachels zijn o.a. in onze showroom van MCZ de CUTE en EGO maar ook van EdilKamin de Slide2 7. Deze pk zijn regelbaar via WIFI en/of een afstand bediening die tevens als thermostaat werkt.
-
Gezondheid
Door dit systeem van geforceerde luchtbeweging in huis te houden, ontstaan er minder stilstaande lucht hoeken, waardoor eventueel vocht minder kans heeft zich in de muren of op meubelen te vestigen. Dit zou tevens een oplossing kunnen zijn voor wat vochtige woningen. Hierdoor ontstaat ook een gezonder leefklimaat in huis. Bij goed gebruik komt in huis GEEN stof van de pelletkachel. Ook zijn er pk met een ionisater die de lucht zuiverd van geurtjes, pollen en bacteri´en.
Houd er wel rekening mee dat pelletkachels naar buiten wat fijnstof uitstoten en daarom lichte gevels zouden kunnen bevuilen, bij een goed aangelegde rookgasafvoer is dat bijna nihil en is ons advies dan ook; zo veel mogelijk verticaal omhoog.
-
Gekanaliseerd, comfort air of multi air
Meer capaciteit wordt behaald met de gekanaliseerde, multy air of comfort air kachels, die meerdere luchtuitgangen hebben en via uitblaasopeningen aan de voor of achterkant met of zonder aangesloten buizen de lucht in de ruimte of aangrenzende ruimtes kan blazen en verwarmen. Deze luchtbuis mag max. 600 cm lang zijn en zo nodig goed geïsoleerd om afkoeling te voorkomen. Deze PK’s zijn meestal extra te regelen met, hoeveel lucht uit de 1e of 2e of 3e opening mag blazen, de temperatuur wordt geregeld via de afstandsbediening die bindend is in de ruimte waar die is of via uw telefoon of tablet.
-
Pelletkachel haarden
Ook hebben wij pelletkachel inbouwhaarden met glas alleen aan de voorkant maar ook een- of tweezijdig glas is mogelijk.
Deze haarden vergen meestal wel meer ruimte om in te bouwen in bestaande schouwen waarin al een open haard of houtkachel is aangebracht.
De grotere inbouwhaarden dienen in een geheel nieuwe situatie te worden aangebracht gezien de omvang van de kachel die nodig is. Deze inbouwhaarden zijn er vanaf 6 tot 14 kW vermogen.
-
CV of Hydro pelletkachels en vloerverwarming
Ook zijn er kachels met de sfeer en het vuur van een pelletkachel, maar met de mogelijkheid om aan te sluiten op uw huidige CV-installatie "de Hydro pelletkachels" (een soort moederhaard). In onze showroom te zien “van MCZ de EGO, de MUSA , de SUITE enz”. Deze nemen dan geheel of gedeeltelijk de functie van de cv ketel over echter; de cv installatie blijft ook intact en gewoon te gebruiken.
Deze dienen wel aangesloten te worden met wat extra technische tussen attributen zoals; warmtewisselaar, extra pomp en pompschakelaar, druk en temperatuurmeter, aangesloten op de huidige CV-installatie. Houd er wel rekening mee dat de PK altijd zijn warmte kwijt kan via openstaande kranen van minstens een radiator die geen thermostatische kraan mag hebben.
Deze PK's zijn te regelen via de watertemperatuur van 50 tot 80 graden of een externe thermostaat. Bij een aangesloten systeem alleen met vloerverwarming dat niet warmer wordt aangevoerd dan +/- 35 graden dient een extra voorziening te worden getroffen d.m.v. een mengklep om de temperatuur te reduceren of als gewoonlijk, in combinatie met wat radiatoren, die open staan.
Ook kunnen deze PK's (afhankelijk van het model) een kleine hoeveelheid (2 tot 4 kw) lucht gebruiken ten koste van de capaciteit om te blazen.
Deze pelletkachels kunnen vrijstaand zijn maar ook ingebouwd in een haardpartij.
-
Vloerverwarming
Vooral de nieuw te bouwen huizen worden veelal voorzien van vloerverwarming, dat is erg aangenaam echter; alleen vloerverwarming is niet prettig. Vloerverwarming werkt traag. Als je een hogere temperatuur wilt duurt het uren voor je het gaat merken zo ook als je hem lager wilt. De vloer moet eerst helemaal opwarmen. In het voor- en najaar wanneer de avonden wat kil worden, gaat het te traag. Het extra bezit van een pelletkachel kan dit gemis prima opvangen. Deze toevoeging geld ook indien men werkt met een warmte pomp, zeker als het erg koud is.
-
Pelletketels op CV
Dan zijn er nog de z.g.n. pelletketels. Deze pelletketels hebben doorgaans een grotere verwarmcapaciteit tot wel 50 kW. Dat is een PK die de gehele functie van de CV-ketel vervangt en wordt met wat technische attributen aangesloten op de huidige CV-installatie of indien niet aanwezig op zichzelf staand en werkend. Tevens zijn er uitbreidingsmogelijkheden als; een boilervat van diverse capaciteiten (inhoud) die warm water kan opslaan en leveren voor o.a. de vloerverwarming, wat uit het onderste deel van het vat komt, CV-water uit het middelste deel en tapwater uit het bovenste deel van het vat, wat het heetste water is.
Bij deze pelletketels is het wel gebruikelijk een grotere voorraad pellets aan te leggen die uit een externe voorraad buffer wordt aangevuld (met een wormvijzel). Deze pelletketelinstallaties staan gewoonlijk in een aparte ruimte en hebben de hoogste capaciteiten van 16 tot 50 kW.
Ook kunnen bij deze en alle pelletkachels op cv, deze aangesloten worden in combinatie met zonnepanelen en 'Heat pipes' (die op het dak worden geïnstalleerd) die warm water leveren vergelijkbaar met zonnepanelen wat naar een boilervat wordt getransporteerd.
Het systeem zou daarmee compleet worden of ook met het toevoegen van een warmtepomp, om ook in de zomer warm water te hebben en geen kachel hoeft te worden opgestookt. ECHTER; Deze pk en installatie leveren wij niet omdat wij onze grens van kennis hebben bepaald tot huiskamer pelletkachel en/op CV.
-
Hybride hout/pelletkachels
Ook zijn er houtkachels (in onze showroom) die op pellets en hout kunnen branden de z.g.n. Hybride hout/pellet kachels.
In onze showroom te zien als; “AUSTROFLAMM " SCOTTY” 2,4-9 kW met een rechte ruit.
Deze kachels kunnen opstarten op pellets.
Als er hout in de kachel ligt, zal ook het hout gaan branden en bij voldoende temperatuur zal de pellet toevoer stoppen en gaat de kachel over op alleen hout verbranden.
Hierbij is wel een dikkere rookgasafvoer vereist van 130 mm.
Deze kachels zijn met een afstandbediening of met een APP op uw telefoon of tablet te bedienen. Deze kachels hebben veelal GEEN ruimteventilator.
-
Houtkachels staan ook bij ons
Ook hebben wij klanten, die toch de voorkeur geven om hout te stoken, de 'nieuwe generatie' moderne houtkachels in onze showroom, met een hoog rendement. Deze kachels kenmerken zich door een mooi ruim vlammenspel en zijn vriendelijk in onderhoud. Ook stoten deze houtkachels bij goed gebruik en zuiver hout minder schadelijke rook en stoffen uit als vroeger. Het schoonmaken en aanmaken vergt wat meer tijd als bij een pelletkachel.
Nadeel van de nieuwe generatie houtkachels is, dat tijdens het branden, hout bijvullen, de kans bestaat dat rook of asresten de kamer in dwarrelen, omdat de trek minder is dan vroeger.
-
NIEUW zijn van Max Blank; Houtkachels waarin met een inzetbak pellets kunnen branden (stroomloos)
Nieuw!!!! zijn in onze showroom te zien; houtkachels Van Duitse makelij; “MAX BLANK” de “Erfurt SP” en de “Nimes” in speksteen. Dit zijn houtkachels die de keuze hebben, op hout branden of op pellets branden. Dit branden op pellets gebeurt door een speciale inzet pellet korf te plaatsen waar de pellets in gaan. Deze kachels behoeven geen elektra en werken volledig op zichzelf. Ook zijn het vermogen en de vlam regelbaar. Ook de verbranding is optimaal met een rendement van +/- 90 % op pellets en +/- 79% op hout en schone ruiten en weinig uitstoot, dus ook vriendelijker voor de buren en het milieu. De vlam is schitterend om te zien. Het schoonmaken en aanmaken vergt wat meer tijd als bij een gewone pelletkachel maar dan heb je ook wat!.
Wel hebben deze kachels een rookgasafvoer nodig van 150 mm.
-
Open haarden
Open haarden kenmerken zich als gelegenheid sfeer vuur en warmte.
Het geeft bij een goede open haard een heerlijke sfeer maar heeft verder ook wat nadelen, deze zijn o.a;
Er komt weinig warmte vandaan.
Het rendement is laag, slecht +/- 34 %.
Let vooral op wegspringende stukjes brandend hout, het klinkt gezellig maar kan gevaarlijk zijn.
Ook onttrekt de open haard veel lucht uit de ruimte.
Zelfs als de afzuigkap aangaat, kan de roetluchtocht worden aangezogen uit het schoorsteenkanaal, zo ook bij 'kouval' in de schoorsteen, kan de roetlucht onaangenaam zijn in de kamer.Er kan buiten veel rookontwikkeling ontstaan, zeker bij gebruik van niet droog genoeg hout of vervuild hout met verf resten enz. Heel onaangenaam voor de buren, omgeving en het milieu.
Het schoonmaken en aanmaken vergt redelijk wat tijd.
Vooral dit soort verbandingen alsmede vuurkorven stoken in de zomermaanden geven veel overlast en worden steeds meer ontraden of zelfs verboden.Het is net als met sigaretten roken een kwestie van tijd dat het verboden gaat worden.
-
Rookgas afvoeren
Een goed rookkanaal of 'rookgasafvoer' is zeer belangrijk bij kachels.
Het uitkomen bij openslaande ramen, deuren, lichte gevels of uw buren binnen 3 tot 4 meter dient vermeden te worden.
Volgens bouwbesluit is het verboden om horizontaal uit te blazen via verticale voor, zij of achtergevels. Via het dak is altijd de beste optie.
Condens; De nieuwste generatie pelletkachels hebben een hoog rendement dat mogelijk rekening moet worden gehouden met condensvorming in het rookkanaal, dit omdat de rookgastemperatuur vrij laag is geworden door het hoge rendement wat de kachel in huis afgeeft.
Bij een goed aangelegd rookkanaal dient daar rekening mee gehouden te worden.
80 mm en groter;
Ook is het niet goed om een kleine rookgasafvoer (nodig bij een pelletkachel) van bijvoorbeeld 80 of 100 mm in een groter rookkanaal te laten uitkomen.
De trekverschillen en kou door de verschillende diameters kunnen een nadelige invloed hebben.
Denk bijvoorbeeld aan een rivier die met kracht in een groot meer uitkomt maar dan zijn kracht verliest in het ruime water.
Zo ook met een 80 mm rookgasafvoer van een pelletkachel, die in een grotere buis van b.v.b. 150 mm of groter uitkomt.
Nog meer nadelen;
1. De trek, die bij een grote buis te groot kan zijn en bij harde wind de rookgasventilator harder laat draaien dan bedoeld is en de pk niet meer is te regelen.
2. De kou en vocht, die in een kanaal gaan hangen (als een soort prop) waardoor de 1e opstart van de PK met rook, niet kan worden afgevoerd.
3. Vuil, wat loskomt uit de bestaande schoorsteen of buis en in de kachel valt.
Het rookkanaal van een pelletkachel mag max. 300 cm horizontaal worden aangelegd maar beter is om dat niet te doen.
Werken met 45 graden bochten verdient dan de voorkeur.
-
Goed en vertrouwd advies is belangrijk
Wij trachten de klanten van goed advies te voorzien en hebben in onze showroom bij de kachels een heldere beschrijving geplaatst zodat uzelf al wat verschillen kunt opmaken.
Er zijn PK die via de bovenkant blazen, dat is soms wat prettiger bij kleine ruimtes en als je dicht bij de kachel zit.
Er zijn PK die aan de voorkant blazen, deze kachels hebben een groter (dieper) bereik naargelang de snelheid dat de ventilator blaast.
Kwaliteit gaat soms gepaard met het gewicht en de prijs van de kachel.
De lichtere kachels zijn veelal gemaakt van (dun) plaatstaal (maken soms iets wat meer geluid), de duurdere met meer gietijzer, dikker staal of keramische bekleding en zijn wat stiller.
De betere en comfortabel te bedienen kachels hebben een afstandsbediening die tevens als thermostaat fungeert.
Daar waar de afstandsbediening is, ligt of hangt, wordt de temperatuur naar toe gebracht. Bij de gewone PK wordt de retourlucht achter de kachel gemeten wat minder nauwkeurig is.
Maar steeds meer kachels worden geleverd met een APP-bediening op uw telefoon of tablet via WIFI.
-
Instellingen, pelletkachels
De kachels kunnen handmatig of automatisch worden ingesteld.
De kachel zal automatisch hoger en lager gaan branden en met beperkte aangepaste snelheid ventileren.
Nachtfunctie. Ook kan bij deze kachels de ventilatie op STIL (silent) worden gezet zodat er alleen (beperkte) stralingswarmte is (vooral prettig in het voor en najaar) evenals de Eco functie (hiermee kan de max. temperatuur worden begrenst, de kachel zal uitgaan en bij 2 graden verschil weer opstarten) en de
Timerfunctie, is afstelling (weekprogramma met in- en uitschakeltijden) mogelijk.
Ook hebben de betere PK het Active plus of Leonarda systeem dat zorgt voor de beste verbranding bij het gebruikte type pellets en de schoorsteen trek op dat moment wat weer afhankelijk is van het weertype op dat moment.
-
Onze ervaringen en keuzes
Gezien onze ervaringen hebben wij enkel goede merken in ons assortiment.
Onze hoofdmerken komen via onze importeurs als : Fero, Edilkamin en Klover.
FERO uit België en levert o.a.; MCZ, RED, CADEL, SERGIO LEONI, AUSTROFLAMM, pellet en houtkachels enz.
Ook in assortiment; pelletkachels van EDILKAMIN en KLOVER
Dit zijn bijna alle Italiaanse kachels.
Ook hebben wij de gigant onder de pelletkachels een robuuste in keramiek uitgevoerde pelletkachel “SERGIO LEONI” in onze showroom staan.
Nieuw zijn de hout/pelletkachels van;
Nieuw is “AUSTROFLAMM” een Oostenrijkse stralingspelletkachel.
Nu dus ook de Duitse hout en/of pelletkachel van “MAX BLANK” die stroomloos, dus zonder elektra kan werken in onze showroom.
16. WIFI of Maestro.Langzaamaan komen er steeds meer pelletkachels met bediening via WIFI.
Door een APP te downloaden kun je de kachel via de eigen telefoon of tablet bedienen “MAESTRO” genaamd bij MCZ.
Optie is om bij een Maestro afstandsbediening, een opbouwdisplay erbij te bestellen of een vrijstaande afstandbediening, maar de kachel werkt dan ook via wifi.
Ook zijn er pelletkachels die zowel een afstandsbediening hebben als via wifi te bedienen zijn.
-
Wat is het rendement van een pelletkachel en hoe veilig is een PK?
Pelletkachels zijn superveilig bij goed gebruik en ondehoud. De rendementen zijn +/- 90%.
Er zijn ook hout- en pelletkachels die uitgevoerd zijn in speksteen. Deze bekleding is bij houtkachels functioneel om de hitte van de kachel af te schermen, de hitte wordt dan opgeslagen in de speksteen en weer afgegeven als de kachel minder heet is. Bij pelletkachels speelt dat een mindere rol en is het meer een esthetische functie naar wat de klant mooi vindt, de warmte van een pelletkachel is immers minder intens en gelijkmatiger dan die van houtkachels.
-
Verbruik in pellets
Naar gelang de grootte en het vermogen in kW zal de kachel meer pellets gebruiken.
Dat heeft ook wel te maken met hoe goed geïsoleerd de woning is en een plafondhoogte +/- 250/260 cm.
Vuistregel is dat het verbruik gemiddeld is; +/- 0,1 kg per kW per uur.
Dat houdt in dat een PK van 8 kW +/- 0,8 kg p/uur gemiddeld zal verbruiken.
Dat houdt in dat een PK op CV van b.v.b. 23 kW gemiddeld 2,3 kg zal verbruiken.
Het is dus noodzaak om af te wegen wat de meest rendabele situatie is.
Vooral in het voor- en najaar op kille dagen of avonden is de PK met air uiterst rendabel omdat het snel zal opwarmen en er geen gehele cv-installatie hoeft te worden opgestookt.
Gezien de PK meestal slecht een of 2 ruimtes verwarmt, is het te overwegen om bijvoorbeeld een badkamer te gaan verwarmen op elektriciteit, zeker als er zonnepanelen zijn voorzien.
Het stroomverbruik is ongeveer 350 watt tijdens de opstart voor +/- 7 minuten en verder +/- 100 watt steeds tijdens het branden voor de rookgasafvoer, de ruimteventilator en het wormwiel.
-
Kwaliteit pellets
Er is verschil in kwaliteit in de pellets.
Bijna alle pellets branden wel, verschil is, blijft er meer of minder as over, of wordt uw ruitje meer of minder vuil enz.
Helaas hebben wij moeten ervaren dat er weleens een slecht partijtje tussenzit die slecht ontbranden enz.
Is dat zo bij onze pellets, meld u dan bij ons.
-
Verbrandingsluchtinlaat
De lucht die een PK nodig heeft om te branden, is minimaal. Gebruikelijk wordt deze lucht onttrokken uit de binnenruimte, het is ook niet altijd raadzaam om die lucht aan te zuigen direct van buiten omdat de koude en soms vochtige lucht negatief kan werken met het opstarten langs de gloeispiraal. Hierbij kan ook worden gedacht om concentrische buizen te gebruiken, dit zijn dubbele buizen waardoor/tussen de lucht voor verbranding wordt aangezogen.
OYSTER; Luchtdichte kachels. Er zijn ook PK die speciaal zijn gemaakt om WEL buitenlucht aan te zuigen, dat zijn de met OYSTER uitgeruste PK’s en bedoeld zijn voor passieve woningen met het warmteterugwinsysteem, zelfs dan hebben wij onze vraagtekens over het nut ervan mede omdat er altijd wel lucht in huis is om te leven of wat kaarsen te laten branden, laat staan van het gebruik van een afzuigkap (lucht naar buiten afvoerend) tijdens het koken.
Ontluchtingsroosters kunnen hierbij ook een positieve toevoeging vormen.
Zaak is wel om de spelregels over het gebruik van een PK te lezen en te respecteren tijdens het gebruik.
-
Veiligheid
Pelletkachels zijn veiliger in gebruik, zelfs in de buurt van rieten daken of bosrijke gebieden, er komen immers bij goed gebruik en onderhoud geen vonken vrij via de schoorsteen.
Een PK is altijd superveilig mits gebruikt volgens de spelregels.
Verbrand NIETS anders dan de daarvoor bestemde pellets, geen gruis of vuil.
Open de deur nooit tijdens het branden of warme kachel.
Vul de pellets bij als de PK koud is en maak dan tevens de kachel en het ruitje schoon met de daarvoor bestemde middelen.
Laat de PK minstens 1x per jaar of na 1500 tot 2000 kg pellets te hebben opgebrand door ons een servicebeurt geven, dan wordt de PK deels uit elkaar gehaald, schoongemaakt en wordt ook het schoorsteentje geveegd. Ook wordt een controle gedaan op de omstandigheden van de kachel.
Zo ervaart u een prettig gebruik van uw pelletkachel.
-
Problemen of storingen
a. Is uw rookgasafvoer (met niet genoeg hoogte) gemonteerd op een plat dak of zitten er te veel bochten in?
Dan kan het bij koud of vochtig weer gebeuren, dat de kou als een prop in de schoorsteen gaat hangen, waardoor er geen trek op gang kan komen.
Lap middel is; probeer dan om 4 à 5 aanmaakblokjes in het vuurkorfje aan te steken, het deurtje dicht te doen en dan pas de kachel aan te zetten.
Hierdoor drijft hopelijk de rookgasventilator de warmte van de blokjes omhoog en zal de aanwezige ‘val koude’ door de buis (hopelijk) omhoog duwen waardoor er weer een goede richting voor de rookgassen ontstaat.
De rook die ontstaat, net voor het aangaan van de vlam, zal dan ook de schoorsteen sneller verlaten. Zo verkleint u de kans op het ontstaan van rook tijdens het aanmaken van de kachel.
b. Een ander voorkomend probleem ontstaat als de aanzuiglucht voor de verbranding (door het kleine buisje achter op de kachel) aan is gesloten op de buitenlucht. Hierdoor kan de koude aanzuiglucht de gloeispiraal te veel afkoelen waardoor er geen ontbranding van de pellets ontstaat, waardoor het pelletbakje kan overlopen. Ook bestaat de kans bij heel koud weer dat de lucht gaat condenseren in de kachel.
c. Houd tevens het aanzuigmondje achter op de kachel schoon van stof of haren, anders kan hetzelfde probleem ontstaan.
d. Houd ook de zetting onder het branderpotje zuiver zo dat er een goede vlakke afsluiting is en geen valse lucht ontstaat en dus ook een slechte opstart of verbranding tot gevolg.
e. Is er een storing dan kan het helpen om de stroom van de kachel te halen, enkele minuten wachten, weer aan te sluiten en weer inschakelen.
f. Voorkom het leegstoken van de pellettank, daar de kachel anders op storing gaat en gereset moet worden.
g. Geen communicatie tussen afstandsbediening RELAX van MCZ of anders en de kachel. Als de batterijen eruit zijn geweest, moet de tijd opnieuw worden ingesteld.
h. Sterk zuigende afzuigkappen kunnen ook problemen geven bij hout en pelletkachel, zorg voor voldoende luchttoevoer in de ruimte.
Als je alleen de batterijen verwisselt, houdt de tijd wel op met knipperen maar zal de afstandsbediening niets versturen naar de kachel.
Oplossing:
De batterijen even verwijderen en weer terugplaatsen. Daarna direct de tijd invoeren (uren<enter>, minuten<enter>, <enter>, dag<enter>) nu is de afstandsbediening weer gebruiksklaar.