Een pelletkachel is heel zuinig in verbruik. Pelletkachel Tilburg vertelt u er alles over;

Wat is een pellet en waar kun je die kopen?

Zoals de naam al doet vermoeden werkt een pelletkachel op pellets. Dit zijn samengeperste staafjes van zuiver hout die ontbranden in de vuurpot van de kachel. Bij het kopen van pellets is het belangrijk dat u producten kiest die van goede kwaliteit zijn en geschikt voor uw type kachel. Pelletkachel Tilburg helpt u bij het kiezen van de juiste pellets en levert deze in kleine en grote hoeveelheden.   

Koop de pellets voor uw kachel bij Pelletkachel Tilburg;

Samenstelling van pellets

Pellets zijn geperste staafjes van 6 millimeter dik en 20 tot 40 millimeter lang. Deze worden veelal gemaakt van zuivere houtvezel, afkomstig uit houtverwerkingsbedrijven. De samenstelling van de pellets kan variëren. Meestal worden ze gemaakt van niet-harshoudende boomsoorten, waarbij geen bindmiddelen als lijm worden toegevoegd.

Ook bestaan er donkerkleurige pellets die van loof- en naaldbomen worden gemaakt, de zogenaamde hardhouten pellets. Deze geven een hogere warmte af en vervuilen minder dan andere pelletsoorten. Pelletkachel Tilburg levert hardhouten pellets in een samenstelling van 80% loofhout en 20% naaldhout.    

Kwaliteit van pellets

Tussen verschillende soorten pellets bestaan ook verschillen in kwaliteit. Deze worden veroorzaakt door de gebruikte grondstoffen en de hardheid van de geperste staafjes.

Zachtere pellets zijn van minder goede kwaliteit; ze verbranden sneller, geven meer stof af en hebben een groter verbruik. Ook kan dit type pellets voor technische problemen zorgen. 

Aandachtspunten voor het kopen van pellets

  • Doe een pellet in een glas water. Zinkt deze, dan heeft de pellet een goede hardheid.
  • Controleer het keurmerk van de pellets. Goede pellets hebben een kwalificatie zoals A1, DIN+ of EN+.
  • Kijk of er niet teveel stof ligt tussen de pellets.
  • Vermijd losse pellets in bulkvorm, want die geven meer rommel.
  • De lengte van een pellet mag maximaal 4 keer de diameter zijn. 
Wilt u een pelletkachel kopen? Laat u goed adviseren door de medewerkers van Pelletkachel Tilburg;
Het installeren van een pelletkachel wordt steeds aantrekkelijker dankzij de subsidies op deze kachels;

Pellets van andere grondstoffen

Hoewel de meeste pellets van hout worden gemaakt, experimenteert men ook met andere grondstoffen. Zo bestaan er pellets van stro, olijfpitten en artisjokresten, maar de verbranding van deze materialen is minder optimaal dan die van zuiver hout. Hetzelfde geldt voor pellets op basis van maïs, zonnebloempitten en havergewassen.

Bij de verbranding hiervan treedt een bijwerking op die de schouw aantast en ervoor zorgt dat de pelletkachel na verloop van tijd minder goed werkt. Bovendien moeten we ons afvragen of het ontbranden van voedergewassen ethisch verantwoord is. Bij Pelletkachel Tilburg verkopen wij daarom enkel pellets van zuiver hout.