Een pelletkachel is heel zuinig in verbruik. Pelletkachel Tilburg vertelt u er alles over;

Hoeveel pellets verbruikt een pelletkachel?

Bij de aanschaf van een pelletkachel gaat u niet over 1 nacht ijs. U vraagt zich onder andere af wat het verbruik van de kachel u gaat kosten. Bekijk daarom het rekenvoorbeeld van Pelletkachel Tilburg. Wij hebben voor u uitgerekend hoeveel pellets een doorsnee gezin jaarlijks verbruikt bij een normale verwarming.

Stel al uw vragen over het verbruik van pelletkachels aan de medewerkers van Pelletkachel Tilburg;’

Rekenvoorbeeld voor het verbruik van een pelletkachel

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een gemiddeld gezin met 2 kinderen dat de pelletkachel gedurende de hele winterperiode (najaar, winter en voorjaar) stookt. De omstandigheden zijn als volgt: 

  • gemiddelde gezinswoning, woonruimte plus keuken
  • gemiddelde winter
  • binnentemperatuur van 21° C
  • dubbelglas plus normale isolatie
  • ruime marge qua kosten
  • maximaal verbruik: +/- 1.500 kilo aan pellets per jaar

Het verbruik is volgens opgave van onze klanten 0.8-1 kg p/uur, omgerekend 0,25-0,30€ per uur.

Dit is ook afhankelijk van het gebruik, het type pelletkachel en de kwaliteit van de pellets.

Goede pellets laten weinig as achter en geven weinig aanslag op de ruit van de kachel. Het brandt de ruimte zuiverder leeg. Als er roet ontstaat, is de verbranding niet perfect.Pellets van goede kwaliteit zinken in glas water naar beneden en laten weinig stof achter.

Veel kort opstoken of met te lage temperatuur verhoogt het verbruik en vervuilt de kachel meer. Eén keer 8 uur stoken is dan ook voordeliger dan 2 x 4 uur, enzovoorts.

Tip! Reduceer het verbruik van uw pelletkachel nog meer met de eco-stopfunctie (dit geeft wel iets meer slijtage aan de gloeispiraal).

Aanvullende informatie over het verbruik

Bovenstaande berekening voor een gezin met 2 kinderen kunt u naar boven bijstellen door uit te gaan van maximaal 2000 kilo pellets per jaar. Maar plaatst een gezin de pelletkachel in het woongedeelte, dan wordt de cv-installatie op gas alleen nog maar gebruikt voor warm water en de badkamer. Bij 1.500 kilo pellets per jaar bespaart het gezin zo flink op gas.

Het gebruiksgemak van een pelletkachel leidt vaak tot een lager energieverbruik. Dankzij de eco-stopfunctie (die niet altijd raadzaam is wegens slijtage van de gloeispiraal en een temperatuurverval van 2 graden) kunt u het verbruik nog verder reduceren. In de tussenseizoenen stelt u de kachel bovendien gemakkelijk zo in dat deze 's morgens een uurtje en 's avonds maar enkele uren brandt als u thuis bent. Dit kan via de Timerfunctie en het weekprogramma.

Bent u verplicht aangesloten bij een centrale warmwater-leverancier of stadsverwarming? Dan kunt u tot wel 700 tot 1000 euro voordeel behalen in een jaar. 

Koop de pellets voor uw kachel bij Pelletkachel Tilburg;