Een pelletkachel is heel zuinig in verbruik. Pelletkachel Tilburg vertelt u er alles over;

Tips bij het kopen van een pelletkachel of houtkachel en welke.

Als specialist op het gebied van pelletkachels, geven wij u helemaal ONDERAAN onder het kopje Informatie en tips graag nog belangrijke info en tips over de diverse manieren van stoken, het gebruik en onderhoud van ‘uw eigen energiecentrale’. Ontdek bijvoorbeeld hoe u kunt bijdragen aan een goede luchtkwaliteit in de omgeving en hoe u het aanzicht van uw huis verbetert.  

Wilt u een pelletkachel kopen? Laat u goed adviseren door de medewerkers van Pelletkachel Tilburg;

Bewust omgaan met het milieu

Ook het milieu heeft er baat bij als u een pelletkachel koopt. Door op deze manier te stoken belast u het milieu namelijk een stuk minder. Bij de verbranding van pellets is het warmteverlies veel kleiner en er komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij traditionele kachels.Die schadelijke uitstoot is van invloed op de luchtkwaliteit in uw omgeving. 

In sommige wijken is de luchtkwaliteit zo slecht dat het openen van een raam voor frisse lucht niet meer mogelijk is. Dit komt veelal door gebruik van niet goed gestookte houtkachels, allesbranders en open haarden. Ook is de (roet)aanslag op gebouwen hierbij veel groter. De enige manier om hier wat aan te doen is het terugdringen van schadelijke uitstoot. Bij het gebruik van een pelletkachel is dat perfect geregeld.

Verbeter het aanzicht van uw woning

Omdat allesbranders en open haarden aangesloten zijn op externe rookkanalen met een flinke doorsnede, is het gebruik van grote RVS-buizen (dubbelwandig 200-250 mm) noodzakelijk. Dit ontsiert uw woning en is bovendien kostbaar om aan te brengen. Voor een pelletkachel is een buis met een diameter van 80 millimeter al voldoende en, indien nodig, buiten een buis van 120 tot 140 millimeter. Ook is de dubbelwandige buis leverbaar in de kleur zwart. Daar knapt uw woning van op!

Maar ook bij een pelletkachel geldt; de buis dient vakkundig te worden geïnstalleerd.Raadzaam is om te trachten op een verantwoorde manier binnendoor te gaan. We raden het sterk af om meteen door de gevel naar buiten te gaan. Een verticale stijgleiding is namelijk noodzakelijk voor de natuurlijke trek van de rookgasafvoer. Uiteraard zorgen onze monteurs voor een vakkundige instalatie. 

Een pelletkachel is helemaal van nu;

 

 

Tip - Wat is het verschil tussen stoken en stoken!.

Alles over kachels en wat zijn “Pelletkachels”, die flink in opmars zijn, welke soorten en waarom!. 12-7-2018
Pelletkachels zijn vergelijkbaar met een houtkachel maar;
Zijn vriendelijker in gebruik, de omgeving, uw buren, het milieu, onze gezondheid en; hebben een hoog rendement van +/- 90%.
Daarom is stoken met Pelletkachels minder schadelijk voor het milieu en vriendelijker naar uw buren.
Daarbij is het schoonmaken een werkje van +/- 5 minuten, mits daarvoor gebruik makend van een handige en goede pellet stofzuiger met fijnstof filter.
Pelletkachels zijn er te kust en te keur te koop, er zijn honderden zo niet meer modellen en kwaliteiten.
De diverse capaciteiten variëren van 4 tot +/- 50 kw.
Er zijn diverse mogelijkheden om op pellets of anders te stoken. Gaat Nederland geheel van het gas af en wat dan ?;
Steeds meer gaan er stemmen op (vanuit de regering) dat men gaat stoppen met het gas, wij denken dat het nog tientallen jaren zal duren voor het zo ver komt, dus geniet nog even door van de pelletkachel en de subsidie, het is en blijft een verantwoorde aangename toevoeging in huis.
Er is in NL massa’s geld gestoken in nieuwe aangepaste centrales en ook die zouden zelfs dicht moeten terwijl onze buurlanden er lustig op los stoken en hun vervuilde lucht naar ons toe blazen. Waar komt dan voortaan de energie vandaan?. Wie gaat het allemaal betalen? U dus. Wapen U tegen de aangekondigde en opkomende prijsstijging op gas en maak alvast zelf uw eigen energie centrale met een pelletkachel. Wie niets doet, betaald.


Index onderwerpen;
1 Stralings pelletkachel.
2 Geforceerde lucht pelletkachel.
3. Gezondheid.
4. Gekanaliseerde of comfort air.
4a. Pelletkachel haarden;
5. CV of Hydro pelletkachels en vloer verwarming.
6. Pellet ketels op CV.
7. Hybride hout/pelletkachels.
8. Houtkachels.
9. Hybride Hout en pelletkachels van Max Blank.
10. Open haarden.
11. Rookgas afvoeren.
12. Onze showroom.
13. Goed en vertrouwd advies is belangrijk.
14. Instellingen, MCZ pelletkachels.
15. Onze ervaringen en keuzes.
16. WIFI.
17. Wat is het rendement van een pelletkachel en hoe veilig is een PK ?.
18. Verbruik in pellets.
19. Verbrandings lucht inlaat:
20. Veiligheid:
21. Wij hebben geïnvesteerd in kennis van zaken en showroom,
graag zouden wij dat vertaald zien in een opdracht van U.
Over de diverse soorten kachels of manier van verwarmen;
Ik wil trachten het een en ander zonder extreem technische bewoordingen toe te lichten in dit schrijven.


1. Stralings pelletkachel:
Een nog (maar in opkomst zijnde, zie ook 8+9) weinig gebruikte pelletkachel in NL is de pelletkachel, zonder geforceerde lucht verplaatsing, de stralings pelletkachel of convectie warmte kachel.
Deze kachels hebben geen ventilator voor het verspreiden van de warme lucht maar verwarming d.m.v. de stralings warmte van de kachel zelf, net als bij de meeste houtkachels. Deze kachels zijn erg stil maar het nadeel is, net als bij houtkachels, HEEL veel warmte bij de kachel maar naar mate je verder van de kachel weg gaat, neemt het warmte gevoel af. In onze showroom en bij ons te koop zijn o.a. de Oostenrijkse pelletkachel “AUSTRO Clou: met grote ronde ruit in 2 maten leverbaar 6 of 8 kW.


2. Geforceerde lucht pelletkachel:
In huis zijn de meest gebruikelijke PK van 6 tot max. 12 kw, in (air)lucht uitvoering.
Deze PK kachels halen de omgevings lucht uit huis binnen, warmen die op en worden weer in huis terug doorgeblazen. De ruimte word daardoor meer egaal verwarmd en de temperatuur is prima regelbaar. De meest populaire pelletkachels zijn o.a. in onze showroom van “MCZ de CUTE en EGO”


3. Gezondheid;
Door dit systeem van geforceerde luchtbeweging in huis te houden, ontstaan er minder stilstaande lucht hoeken, waardoor eventueel vocht minder kans heeft, zich in de muren of op meubelen te vestigen. Dit zou tevens een oplossing kunnen zijn voor wat vochtige woningen. Hierdoor ontstaat ook een gezonder leefklimaat in huis.


4. Gekanaliseerde of comfort air:
Meer capaciteit word behaald met de gekanaliseerde of comfort air kachels, die meerdere lucht uitgangen hebben en via uitblaas openingen aan de voor of achterkant met of zonder aangesloten buizen de lucht in de ruimte of aangrenzende ruimtes kan blazen en verwarmen. Deze lucht buis mag max. 600 cm lang zijn en zo nodig goed geïsoleerd om afkoeling te voorkomen. Deze PK’s zijn meestal extra te regelen met, hoeveel lucht uit de 1e of 2e of 3e opening mag blazen, de temperatuur word geregeld via de afstand bediening die bindend is in de ruimte waar die is.


4a. Pelletkachel haarden;
Ook hebben wij pelletkachel haarden met glas alleen aan de voorkant maar ook een of twee zijdig glas is mogelijk.
Deze haarden vergen meestal wel meer ruimte om in te bouwen in bestaande schoorstenen waarin al een openhaard of houtkachel is aangebracht.
De grote inbouw haarden dienen in een geheel nieuwe situatie te worden aangebracht gezien de omvang van de kachel die nodig is. Deze inbouw haarden zijn er vanaf 6 tot 14 kW vermogen.


5. CV of Hydro pelletkachels en vloer verwarming:
Ook zijn er kachels met de sfeer en het vuur van een pelletkachel, maar met de mogelijkheid om aan te sluiten op uw huidige CV installatie de Hydro pelletkachels (een soort moederhaard). In onze showroom te zien “van MCZ de MUSA , de SUITE enz”. Deze nemen dan geheel of gedeeltelijk de functie van de cv ketel over echter; de cv installatie blijft ook intact en gewoon te gebruiken, SOMS zelfs in combinatie.
Deze dient wel aangesloten te worden met wat technisch tussen attributen zoals; warmte wisselaar, extra pomp en pompschakelaar, druk en temperatuur meter, aangesloten op de huidige CV installatie. Houd er wel rekening mee dat de PK altijd zijn warmte kwijt kan via openstaande kranen van minstens een radiator die geen thermostatische kraan mag hebben. Deze PK,s zijn te regelen via de watertemperatuur van 50 tot 80 graden of een externe thermostaat. Bij een aangesloten systeem alleen met vloerverwarming die niet warmer word aangevoerd als +/- 35 graden dient een extra voorziening te worden getroffen d.m.v. een mengklep om de temperatuur te reduceren of als gewoonlijk, in combinatie met wat radiatoren die open staan.
Ook kunnen deze PK (afhankelijk van het model) een kleine hoeveelheid (2 tot 4 kw) gebruiken ten koste van de capaciteit, om warme lucht te blazen.
Deze pelletkachels kunnen vrijstaand zijn maar ook ingebouwd in een haard partij.


6. Pellet ketels op CV:
Dan zijn er nog de z.g.n. pelletketels. Deze pelletketels hebben doorgaans een grotere verwarm capaciteit tot wel 50 kW. Dat is een PK die de gehele functie van de CV ketel vervangt en word ( met wat technisch tussen attributen zo als warmte wisselaar, extra pomp en pompschakelaar) aangesloten op de huidige CV installatie of indien niet aanwezig op zich zelf staand en werkend. Tevens zijn er uitbreiding mogelijkheden als; een boilervat van diverse capaciteiten (inhoud) die warm water kan opslaan en leveren voor o.a. de vloerverwarming, wat uit het onderste deel van het vat komt, CV water uit het middelste deel, en tapwater uit het bovenste deel van het vat, wat het heetste water is.
Bij deze pelletketels is het wel gebruikelijk een grotere voorraad pellets aan te leggen die uit een externe voorraad buffer word aangevuld (met een worm vijzel). Deze pelletketel installaties staan gewoonlijk in een aparte ruimte en hebben de hoogste capaciteiten van 16 tot 50 kw.
Ook kunnen bij deze en alle pelletkachels op cv, deze aangesloten worden in combinatie met zonnepanelen en “Heat pipes” (die op het dak worden geïnstalleerd) die warm water leveren vergelijkbaar met zonnepanelen en naar een boiler vat word getransporteerd.
Het systeem zou daarmee compleet worden of ook met het toevoegen van een warmte pomp, om ook in de zomer warm water te hebben en geen kachel hoeft te worden opgestookt.


7. Hybride hout/pelletkachels:
Ook zijn er houtkachels (in onze showroom) die op pellets en hout kunnen branden de z.g.n. Hybride hout/pellet kachels. In onze showroom te zien als; “ADURO H1” 7 kW en van EdilKamin “DEMY 10 kW”.
Deze kachels kunnen opstarten op pellets.
Als er hout in de kachel ligt zal ook het hout gaan branden en bij voldoende temperatuur zal de pellet toevoer stoppen en gaat de kachel over op alleen hout verbranden.
Hierbij is wel een dikkere rookgas afvoer vereist van 150 mm.
Deze kachels zijn wel met een afstand bediening of met een APP op uw telefoon of tablet te bedienen. Deze kachels hebben veelal GEEN ruimte ventilator.


8. Houtkachels:
Ook hebben wij voortaan voor de klanten die toch de voorkeur geven om hout te stoken de “nieuwe generatie” moderne houtkachels in onze showroom met een hoog rendement. Deze kachels kenmerken zich door een mooi ruim vlammenspel en zijn vriendelijk in onderhoud. Ook stoten deze houtkachels bij goed gebruik en zuiverhout minder schadelijke rook en stoffen uit. Het schoonmaken en aanmaken vergt wat meer tijd. Echter gaan wij stoppen met de houtkachels. En daarom diverse scherpe aanbiedingen. 


9. NIEUW zijn; Hout en pelletkachels (stroom loos):
Nieuw!!!! zijn in onze showroom te zien; houtkachels Van Duitse makelij; “MAX BLANK” de “Erfurt SP” en de “Nimes” in speksteen. Dit zijn houtkachels die de keuze hebben, op hout branden of op pellets branden. Dit branden op pellets gebeurt door een speciale inzet pellet korf te plaatsen waar de pellets in gaan. Deze kachels behoeven geen elektra en werken volledig op zich zelf. Ook is het vermogen en de vlam regelbaar. Ook de verbranding is optimaal met een rendement van +/- 90 % op pellets en +/- 79% op hout en schone ruiten en weinig uitstoot, dus ook vriendelijker voor de buren en het milieu. De vlam is schitterend om te zien. Het schoonmaken en aanmaken vergt wat meer tijd als bij een gewone pelletkachel maar dan heb je ook wat!.
Wel hebben deze kachels een rookgas afvoer nodig van 150 mm.


10. Open haarden:
Openhaarden kenmerken zich als gelegenheid sfeer vuur en warmte. Het geeft bij een goede openhaard een heerlijke sfeer maar heeft verder ook wat nadelen, deze zijn o.a;
- Er komt weinig warmte vandaan.
- Het rendement is laag slecht +/- 34 %.
- Let vooral op weg springende stukjes brandend hout, het klinkt gezellig
maar kan gevaarlijk.
- Ook onttrekt de openhaard veel lucht uit de ruimte.
- Zelfs als de afzuigkap aangaat kan de roetlucht worden terug aangezogen
uit het schoorsteenkanaal, zo ook bij “kou val” in de schoorsteen, kan de roetlucht onaangenaam zijn in de kamer.
- Er kan buiten veel rook ontwikkeling ontstaan, zeker bij gebruik van niet droog genoeg hout of vervuild hout met verf resten enz. Heel onaangenaam voor de buren, omgeving en het milieu.
- Het schoonmaken en aanmaken vergt redelijk wat tijd.
Vooral dit soort verbandingen alsmede vuurkorven stoken in de zomermaanden geven veel overlast en worden steeds meer ontraden of zelfs verboden.
Het is net als met roken een kwestie van tijd dat het verboden gaat worden.


11. Rookgas afvoeren:
Een goed rookkanaal of “rookgas afvoer” is zeer belangrijk bij kachels.
Het uitkomen bij openslaande ramen, deuren of uw buren dient vermeden te worden.
Volgens bouwbesluit is het verboden om uit te blazen via verticale voor, zij of achter gevels. Via het dak is altijd de beste optie.
Condens; De nieuwste generatie pelletkachels hebben zo een hoog rendement dat mogelijk rekening moet worden gehouden met condens vorming in het rookkanaal, dit omdat de rookgas temperatuur vrij laag is geworden door het
hoge rendement wat de kachel in huis afgeeft.
Bij een goed aangelegd rookkanaal dient daar rekening mee gehouden te worden.
80 mm en groter;
Ook is het niet goed om een kleine rookgasafvoer (nodig bij een pelletkachel) van b.v.b. 80 of 100 mm in een grotere rookgas afvoer te laten uitkomen.
De trekverschillen en kou door de verschillende diameters kunnen een nadelige invloed hebben.
Denk b.v.b. aan een rivier die met kracht in een groot meer uitkomt maar dan zijn kracht verliest in het ruime water.
Zo ook met een 80 mm rookgasafvoer van een pelletkachel, die in een grotere buis van b.v.b. 150 mm of groter uitkomt.
Nog meer nadelen;
1. De trek, die bij een grote buis te groot kan zijn en bij harde wind de rookgasventilator harder laat draaien als bedoeld is.
2. De kou en vocht, die in een kanaal gaat hangen (als een soort prop) waardoor de 1e opstart van de PK met rook, niet kan worden afgevoerd.
3. Vuil, wat loskomt uit de bestaande schoorsteen of buis en in de kachel valt.
Het rookkanaal van een pelletkachel mag max. 300 cm horizontaal worden aangelegd maar beter is om dat niet te doen. Werken met 45 graden bochten verdiend dan de voorkeur.


12. Onze showroom:
In onze showroom staat een ruim assortiment van +/- 60 stuks Pelletkachels en houtkachels ten toon gesteld om U een goede indruk te geven over de kachels, maar smaken verschillen.
Wij zijn vanaf 1982 actief geweest in het bouw wezen en vanaf 2012 ook actief met Pelletkachels.
Door deze achtergrond is het aanpassen met bouwkundige voorzieningen door ons een minder probleem.
In het verleden hebben wij geleerd dat niet alleen de PK belangrijk is maar ook de leverancier (als ons bedrijf) die voor de service en het onderhoud dient te zorgen maar; ook is zeker zo belangrijk;
“welke importeur hier weer achter zit”. Wij hebben helaas ervaring opgedaan met minder goede en betrouwbare importeurs die als hoofdzaak $ verdienen.
Onze kachels komen dan ook veelal via betrouwbare importeurs als o.a. FERO uit België, welke wij als zeer degelijk en kundig hebben mogen ervaren, met een grote voorraad van kachels en eventuele onderdelen maar ook ondersteuning daar waar nodig.
Ook het aansluiten kunnen wij voor U verzorgen, compleet met gaten boren door vloeren, wanden, daken en bouwkundige aanpassingen.
Door ons brede scala van kennis ( en onze achtergrond bouwkennis) zien wij meestal kans en mogelijkheden, om op bijna iedere locatie of plaats een Pelletkachel te plaatsen en deugdelijk aan te sluiten, daar waar de mogelijkheid
ervoor “bijna” was uitgesloten. ( niet bij etage woningen of alleen de bovenste verdieping met platdak zou mogelijk kunnen).
Ook de afwerking word netjes verzorgd.


13. Goed en vertrouwd advies is belangrijk:
Wij trachten de klanten van goed advies te voorzien en hebben in onze showroom bij de kachels een heldere beschrijving geplaatst zo, dat U zelf al wat verschillen kunt opmaken.
Er zijn PK die via de bovenkant blazen, dat is soms wat prettiger bij kleine ruimtes en als je dicht bij de kachel zit.
Er zijn PK die aan de voorkant blazen, deze kachels hebben een groter (dieper) bereik naar gelang de snelheid dat de ventilator blaast.
Kwaliteit gaat soms gepaard met het gewicht en de prijs van de kachel.
De lichtere kachels zijn veelal gemaakt van (dun) plaatstaal (maken soms iets wat meer geluid), de duurdere met meer gietijzer, dikker staal of keramische bekleding zijn wat stiller.
De betere en comfortabel te bedienen kachels hebben een afstand bediening die tevens als thermostaat fungeert.
Daar waar de afstand bediening is, ligt of hangt, word de temperatuur naar toe gebracht. Bij de gewone PK word de retour lucht achter de kachel gemeten wat minder nauwkeurig is.


14. Instellingen, MCZ pelletkachels;
De kachels kunnen handmatig of automatisch worden ingesteld.
De kachel zal automatisch hoger en lager gaan branden en met beperkte aangepaste snelheid ventileren.
Nacht functie. Ook kan bij deze kachels de ventilatie op STIL (silent) worden gezet zodat er alleen (beperkte) stralingswarmte is (vooral prettig in het voor en najaar) evenals de;
Eco functie (hiermee kan de max. temperatuur worden begrenst, de kachel zal uitgaan en bij 2 graden verschil weer opstarten) en;
Timer functie, is afstelling (week programma met in en uitschakel tijden) mogelijk.
Ook hebben de betere PK het Active plus of Leonarda systeem dat zorgt voor de beste verbranding bij “het gebruikte type pellets en de schoorsteen trek op dat moment” wat afhankelijk is van het weer type op dat moment.


15. Onze ervaringen en keuzes:
Gezien onze ervaringen hebben wij enkel goede merken in ons assortiment.
Onze hoofdmerken komen via onze importeur www.fero.be en Max Blank.
Fero uit België en levert o.a.; MCZ, RED, CADEL, SERGIO LEONI, AUSTRO, ADURO pellet en houtkachels enz. Dit zijn bijna alle Italiaanse kachels.
Ook hebben wij de gigant onder de pelletkachels een robuuste in keramiek uitgevoerde pelletkachel “SERGIO LEONI” in onze showroom staan.
Nieuw zijn de hout/pelletkachels van;
• Nieuw is “AUSTRO” een Oostenrijkse stralings pellet kachel.
• Nieuw is ook de “ADURO” een Deense gecombineerde hout en pellet (Hybride) stralings kachel, die kan opstarten met pellets en zal overgaan op de vulling hout.
• Nu dus ook de Duitse hout en/of pelletkachel van “MAX BLANK” die stroom loos, dus zonder elektra kan werken in onze showroom.


16. WIFI of Maestro.
Rustig aan komen er steeds meer pelletkachels met bediening via WIFI.
Door een APP te laden kun je de kachel via uw eigen telefoon of tablet bedienen “MAESTRO” genaamd bij MCZ, maar een Maestro afstand bediening bij bestellen kan ook maar werkt dan ook via wifi.


17. Wat is het rendement van een pelletkachel en hoe veilig is een PK ?.
Er zijn ook hout en pelletkachel die uitgevoerd zijn in speksteen. Deze bekleding is bij houtkachels functioneel om de hitte van de kachel af te schermen, de hitte word dan opgeslagen in de speksteen en weer afgegeven als de kachel minder heet is. Bij pelletkachels speelt dat een mindere rol en is het meer een esthetische functie naar wat de klant mooi vind, de warmte van een pelletkachel is immers minder intens en gelijkmatiger als van houtkachels.


18. Verbruik in pellets:
Naar gelang de grote en vermogen in kW zal de kachel meer pellets gebruiken.
Dat heeft ook wel te maken met hoe goed geïsoleerd de woning is en plafond hoogte +/- 250/260 cm.
Vuistregel is dat het verbruik gemiddeld is; +/- 0,1 kg per kW per uur.
Dat houd in dat een PK van 8 kW +/- 0,8 kg p/uur gemiddeld zal verbruiken.
Dat houd in dat een PK op CV van b.v.b. 23 kW gemiddeld 2,3 kg zal verbruiken.
Het is dus noodzaak om af te wegen wat de meest rendabele situatie is.
Vooral in het voor en najaar op kille dagen of avonden is de PK met air uiterst rendabel omdat het snel zal opwarmen en er geen gehele cv installatie hoeft te worden opgestookt.
Gezien de PK meestal slecht een of 2 ruimtes verwarmt is het te overwegen om b.v.b. een badkamer te gaan verwarmen op elektriciteit, zeker als er zonnepanelen zijn voorzien.
Het stroom verbruik is ongeveer 350 watt tijdens de opstart voor +/- 7 minuten en verder +/- 100 watt steeds tijdens het branden voor de rookgasafvoer, de ruimte ventilator en het worm wiel.


19. Verbrandings lucht inlaat:
De lucht die een PK nodig heeft om te branden is minimaal. Gebruikelijk word deze lucht onttrokken uit de binnen ruimte, het is ook niet altijd raadzaam om die lucht aan te zuigen direct van buiten omdat de koude en soms vochtige lucht negatief kan werken met het opstarten langs de gloeispiraal. Hierbij kan ook worden gedacht om concentrische buizen te gebruiken, dit zijn dubbele buizen waardoor/tussen de lucht voor verbranding word aangezogen.
OYSTER; Luchtdichte kachels. Er zijn ook PK die speciaal zijn gemaakt om WEL buitenlucht aan te zuigen, dat zijn de met OYSTER uitgeruste PK’s en bedoeld zijn voor passieve woningen met het warmte terug win systeem, zelfs dan hebben wij onze vraagtekens over het nut ervan mede omdat er altijd 1;wel lucht in huis is om te leven of 2;wat kaarsen te laten branden, laat staan van het gebruik van 3;een afzuigkap (lucht naar buiten afvoerend) tijdens het koken.
Ontluchting roosters kunnen hierbij ook een positieve toevoeging vormen in kozijnen, ramen of deuren.
Zaak is wel om de spelregels over het gebruik van een PK te lezen en te respecteren tijdens het gebruik.


20. VEILIGHEID:
Pelletkachels zijn veiliger in gebruik, zelfs met in de buurt van Rieten daken of bosrijke gebieden, er komen immers bij goed gebruik en onderhoud geen vonken vrij via de schoorsteen.
Een PK is altijd super veilig mits gebruikt volgens de spelregels.
Verbrand NIETS anders als de daarvoor bestemde pellets, geen gruis of vuil.
Open de deur nooit tijdens het branden of warme kachel.
Vul de pellets bij als de PK koud is en maak dan tevens de kachel en het ruitje schoon met de daarvoor bestemde middelen.
Laat de PK minstens 1x per jaar of na 1500 tot 2000 kg pellets te hebben opgebrand door ons een service beurt geven, dan word de PK deels uit elkaar gehaald, schoon gemaakt en het schoorsteentje geveegd. Ook word een controle gedaan op de omstandigheden van de kachel.
Zo ervaart U een prettig gebruik van uw pelletkachel.


21. Wij hebben geïnvesteerd in kennis van zaken en showroom.
Logisch gezien, zouden wij dat dan ook graag als blijk van waardering vertaald zien in een opdracht van U, dat is immers een van de redenen om te kunnen blijven bestaan.
Vertrouwende U een ruimer beeld te hebben gegeven over onze kachels en kachels in het algemeen, het gebruik en aansluitingen, zou ik graag, als U hierover opmerking heeft, dat van U vernemen, zodat wij een compleet gefundeerd beeld kunnen geven over kachels, pelletkachels en het gebruik ervan.
Aan de opgestelde teksten kunnen geen voorwaarden worden gesteld of verantwoordelijkheid jegens ons. Gelieve deze opmaak dan ook te zien als informatie naar U toe.
Vr. gr. AMBT, Rien van Dun en pelletkacheltilburg team. 06 53 35 38 48

nb.
Is uw rookgasafvoer (met niet genoeg hoogte) gemonteerd op een plat dak? Dan kan het bij koud of vochtig weer gebeuren dat de kou als een prop in de schoorsteen gaat hangen, waardoor er geen trek op gang kan komen. Probeer dan om 4 à 5 aanmaakblokjes in het vuurkorfje aan te steken, het deurtje dicht te doen en dan pas de kachel aan te zetten. Hierdoor drijft de rookgasventilator door de warmte van de blokjes de aanwezige ‘val koude’ door de buis omhoog. De rook die ontstaat, net voor het aangaan van de vlam, zal dan ook de schoorsteen sneller verlaten. Zo verkleint u de kans op het ontstaan van rook tijdens het aanmaken van de kachel.
Een ander voorkomend probleem ontstaat als de aanzuiglucht voor de verbranding (door het kleine buisje) aan is gesloten op de buitenlucht. Hierdoor kan de koude aanzuiglucht de gloeispiraal te veel afkoelen waardoor er geen ontbranding van de pellets ontstaat, waardoor het pellet bakje kan overlopen.

Zorg ook dat het gaasje van de aanzuigluht t.b.v. verbrandig achter op de kachel stofvrij is daar de pk anders niet genoeg zuurstof krijgt om te branden em er een slecht verbranding ontstaat met als gevolg; zwart ruit en slecht opstarten en branden

welke soorten en type kachels zijn er?